Surdegsbröd från grunden

Jag älskar surdegsbröd, fin smak och en underbar, lite seg, konsistens. Förra söndagen bestämde jag mig för att göra eget surdegsbröd, ville testa om det blev bra och om jag kunde lyckas med att göra det själv från grunden.

Sagt och gjort, jag hittade en surdegsskola med recept som jag tyckte lät bra från tidningen allas med Fredriks fika.

Dag 1. Jag gjorde två egna surdegsgrunder i glasburkar som jag placerade i skåpet ovanför kylskåpet. Det blev två ifall det inte skulle lyckas, då hade jag iallafall en lite större chans att lyckas ändå, tänkte jag. 

Surdegsgrund på 1,5 dl vatten och 1 dl grovt rågmjöl.
Jag insåg även att jag behövde fixa ett schema för att komma ihåg att ta hand om mina surdegsgrunder. Annars, helt dömt att misslyckas…

Dag 2-3. Surdegsgrunderna får komma ut och luftas lite och jag rör om i burkarna morgon och kväll.

Det har börjat bubbla i burkarna, precis som det ska. Vilken lycka!
Dag 4. Nu blandar jag i lite mer grovt rågmjöl och vatten. Burkarna får stå framme och lufta sig ett par timmar. Nu kan jag börja baka med mina surdegsgrunder om jag vill.

Det bubblar bra i burkarna och jag är glad och nöjd. Ser fram emot att baka surdegsbröd snart.
Dag 5. Idag sätter jag två fördegar, eftersom jag har två surdegsgrunder så blir det två. Jag vill ju inte göra skillnad på grunderna så den ena dör ut för mig, bäst att vårda dem lika.

Fördeg till surdegsbrödet
Dag 6. På morgonen sätter jag de riktiga surdegarna som får stå och jäsa över dagen. Jag bakar av bröden sent på kvällen. Båda degarna har jäst riktigt bra. Jag ska dock lära mig att sätta degen vid rätt tidpunkt för att baka av när jag vill ha brödet, ex på morgonen till frukost.

Det var inga problem att baka ut degen, bara att stjälpa ur formarna och skära ut i lagom stora bitar till frallor.
Jag valde att följa receptet från Fredriks fika helt och bakade därför frallor denna första gång. Nästa gång ska jag baka surdegsbröd i form av limpa och testa att göra fina mönster. Frallorna blev väldigt lyckade och smakade ljuvligt gott, jag provsmakade en innan jag gick och la mig i går kväll. I morse njöt vi givetvis av surdegsfrallor till frukosten.

Vilken ljuvlig frukost!
Jag kommer fortsätta vårda och ta hand om mina surdegsgrunder för detta är både roligt och gott. Det är otroligt ljuvligt med surdegsbröd, när jag dessutom bakat det helt själv från grunden så gör det att brödet smakar ännu bättre. 

Jag kan varmt rekommendera Surdegsskolan med Fredriks fika i tidningen allas, bara att googla fram och sätta igång!