Semmelkladdkaka

Det var inget härligt väder för trädgårdsarbete idag, jag hade faktiskt ingen lust att gå ut alls idag, även om jag hade behövt ordna lite i trädgården inför vintern. Jag passade istället på att fixa lite inne istället, rensa kylen,  plocka lite här och där samt baka en kaka. Det blev en semmelkladdkaka med mandelmassa och nymortlad kardemumma. Jag använde mig av Kungsörnens recept (som jag kopierat in delar av nedan)

(null)

Sätt ugnen på 175 grader
150 g smör
  • 100 g mandelmassa
  • 2 tsk kardemummakärnor
  • 2 ½ dl strösocker
  • 3 ägg
  • 2 ½ dl vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • Smält smöret. Riv mandelmassan. Mortla kardemummakärnorna.  Rör samman alla ingredienser till kakan i en bunke. Smöra en springform, ca 20 cm i diameter.  Häll smeten i formen och grädda sedan i mitten av ugnen ca 20-25 min.
  • (null)

    Jag lät kakan vara inne i 25 min och den blev härligt kladdig, blev perfekt! Jag hade inga mandelspån hemma så jag pudrade bara lite florsocker över kakan och serverade med lösvispad grädde, ljuvligt gott!

    (null)
    En kaka jag varmt rekommenderar att baka!


Taggar: baka, bakning, bakrecept, kaka, recept;

Så enkelt, så gott!

Men hur god blev inte denna rätt? Så galet enkelt, så otroligt gott, jag rekommenderar den varmt. Jag brukar "höfta" när jag lagar mat, alltså jag går på känsla och vad jag vet på ett ungefär blir bra, framförallt vad som smakar bra tillsammans. "Höfta" gjorde jag även på denna maträtt och den blev så bra.

(null)
Jag började med att bryna kycklingfiléer som jag även saltar och pepprar med vitpeppar, tog därefter i en finhackad lök som får brynas och svettas en stund, ej mörkna. Sen skalar och skär jag potatis i klyftor (fast potatis) saltar och pepprar med nymald svartpeppar och in i ugnen på 200 grader tills de är lagom mjuka ( ca 30 min) Jag återgår till kycklingfiléerna och tar i en burk créme fraîches och ca 1,5 dl Ajvar, 1,5 tsk sambal olek samt en tärning kycklingbuljong. Fick sedan puttra ihop medans potatisen blev klar.

(null)
Garnerade med lite timjan och avnjöt middagen med ett fylligt rödvin till, är ju trots allt "lillördag" idag!
Taggar: foodie, mat, matidéer, matinspiration, mattips, middag, recept, recipe;

Trerättersmiddag

Lördagen denna helg blev en riktig matlagningsdag. Jag brukar laga mat och baka när jag är glad, ledsen eller behöver stressa ner och givetvis även bara för att jag behöver äta. Det är det absolut bästa som finns och sedan få avnjuta tillsammans  med någon man trivs med, familj eller vänner. Just denna lördag blev det en trerättersmiddag med många moment så jag började att skapa måltiden vid tvåtiden redan.

(null)
Förrätten blev en trattkantarellsoppa spetsad med lite cognac, topping créme fraîches och färsk timjan. Jag fräste en hackad lök och trattkantarellerna i lite smör därefter hällde jag i lite vatten och grädde, jag la även i en grönsaksbuljongtärning. Lite salt och peppar. Jag mixade allt med stavmixer och redde sedan av med lite mer grädde och spetsade med en skvätt cognac.

(null)
Till varmrätt gjorde jag en älgfärsburgare med hamburgerbröd, som jag bakade själv, och karamelliserad lök, västerbottensostkräm, snabbsaltad gurka och trattkantareller. Fantastiskt gott! Dock har jag vissa förbättringar och justeringar jag tänker att jag ska göra med denna burgare i framtiden, ingen snabbsaltad gurka och mer sälta.

(null)
Till älgburgaren serverades hemmagjorda pommes med riven parmesan och två dippsåser, en västerbottensostkräm och en beamajonnäs.

(null)
En hemmagjord kardemummaglass blev lördagens efterrätt, serverades tillsammans med stekta äppeltärningar i en filodegskorg. Glassen var nog den godaste kardemummaglass jag någonsin ätit. Jag gör min glass på mjölk och grädde som värms tillsammans med kardemummakärnor som jag mortlar först samt äggulor, socker som vispas till sockret löst sig och blandningen blir vit och fluffig. Jag låter mjölk och gräddblandningen svalna lite innan jag blandar allt i kastrullen och värmer blandningen till 83 grader. Sen får blandningen svalna innan jag kör den i min glassmaskin.

(null)
Det brukar ta mellan 30-40 minuter från att jag startar min glassmaskin tills att glassen är klar. 

(null)
Det ser så gott och läckert ut medans glassen stelnar och tjocknar, hemmagjord glass är bäst och jag bestämmer helt och hållet själv vilka smaker jag vill ha just för stunden. Sedan jag köpte denna glassmaskin så älskar jag att göra min egen glass, det går så snabbt och man behöver inte alltid göra en blandning som man värmer vid tillagningen.
Taggar: foodie, mat, matidé, matinspiration, matlagning, mattips, recept;